SED ödemeleri sorgulama ekranı 2023 Ocak ayı için araştırılmaya başlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocukların korunması ve desteklenmesine yönelik Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımı veriliyor. Her ay belirlenen tarihlerde hesaplara yatırılan SED yardımı ödemeleri 2023 Ocak zammı ile artış yaşadı. Ocak ayının ortalarına gelinmesiyle beraber hak sahipleri, ''2023 Ocak ayı SED ödemeleri yattı mı, ne zaman yatacak?" sorularına yanıt ararken Bakan Yanık'tan flaş açıklama geldi. Peki, 2023 SED ödemeleri ne kadar oldu, kaç TL, hesaplara ne zaman yatacak? İşte, detaylar.

 

   SED yardımı ödemeleri 2023 Ocak ayı tarihleri takvimi hak sahipleri tarafından araştırılıyor. Bilindiği üzere Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımı çocukların bakımı ve desteklenmesi için yoksul ve muhtaç ailelere her ay belirlenen tarihlerde ödeniyor. Ocak ayının ortalarına gelinmesiyle beraber SED ödemeleri takvimi gündemdeki yerini aldı. ''SED yardımı ne kadar oldu, kaç TL?'' sorularına yanıt aranırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'tan bir son dakika açıklaması geldi. Peki, 2023 Ocak ayı SED ödemeleri ne zaman, hangi gün hesaplara yatacak? İşte, SED ödemeleri sorgulama ekranı

 

SON DAKİKA: 2023 OCAK SED YARDIMI ÖDEMELERİ İÇİN FLAŞ AÇIKLAMA!

2023 Ocak ayı SED ödemelerine dair bir son dakika açıklaması geldi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıldığını bildirdi.

2023 OCAK SED YARDIMI ÖDEMELERİ YATTI MI?

Ocak ayında ailelere yapılacak ödemelerin gecikmemesi için SED miktarının 2023 Ocak için belirlenen memur maaş artışı ve enflasyon oranından oluşan yüzde 16,48'lik oranın esas alınarak hesaplanıp ailelere ödendiğini belirten Bakan Yanık, ailelere yüzde 13,52'lik fark daha ödeneceğini kaydetti.

SED'in her yıl ocak ve temmuz aylarında yeniden belirlendiğine işaret eden Bakan Yanık, "İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için ödediğimiz SED miktarlarını memur maaş zammı oranında artırarak hesaplara toplam 434.039.508,44 TL yatırdık. Farkları ise mümkün olan en kısa sürede ödemeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

SED YARDIMI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ihtiyaç sahiplerine yönelik birçok sosyal hizmet sunduğunu ifade eden Bakan Yanık, SED'in de çocukları desteklemek amacıyla ödendiğini anlattı.

Aile odaklı bir sosyal hizmet modeli olan SED ile çocukların ekonomik nedenlerle ailelerinden ayrılmasını önlenmeyi amaçladıklarını dile getiren Bakan Yanık, şunları kaydetti:

 

"SED hizmetimiz ile ihtiyaç sahibi ailelerimizin bütünlüğünü korumayı, ekonomik nedenlerle çocuklarımızın ailelerinden uzaklaşarak farklı ortamlarda büyümelerinin önüne geçmeyi hedefliyoruz. Çocuklarımızın aileleriyle bir arada, sağlıklı bireyler olarak geleceğe hazırlanmalarını önemsiyoruz. SED ile aileler çocuklarının başta eğitim olmak üzere diğer ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. SED sadece maddi destekten ibaret değil. SED kapsamındaki çocuklarımıza sosyal ve kültürel faaliyetlere katılma imkanı da sağlıyoruz. Onlar için farklı etkinlikler düzenleyerek sosyalleşmelerini, kültürel yönden gelişmelerini destekliyoruz."

Bakan Yanık SED hizmetinden 160 bine yakın çocuğun yararlandığını bildirdi.

SED YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Sosyal ve Ekonomik Destek yardımından kimlerin yararlanabileceğini yani bu yardımın kimlere verildiğini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

Daha önce hakkında sosyal hizmet kuruluşunda bakım tedbiri kararı verilen ve bu kuruluşlarda bakılan ancak SED yarıdmı aldıkları takdirde ailesi ve yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar

 

Ekonomik yoksunluk içerisinde olan, bu yüzden de SED yardımı almadıkları takdirde muhtaç duruma düşecek olan, haklarında bakım tedbiri kararı verilmemiş olan, ailesi SED yardımı aldığı takdirde ailesi ya da yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar

Hakkında bakım tedbiri kararı verilen, ancak yaş sınırını dolduran, sosyal hizmet kuruluşundan ya da kendisine bakan koruyucu aile yanından ayrıldıktan sonra iş ve meslek edindirme kurslarına ya da eğitimlerine devam edenler

 

Hakkında bakım tedbiri kararı verilmiş olup, yaş sınırını dolduran, sosyal hizmet kuruluşundan ya da koruyucu aileden ayrıldıktan sonra iş ve meslek sahibi olmayı başaramamış, SED yardımı ile desteklenmedikleri halde muhtaç duruma düşecek olan gençler

Olağanüstü afet, felaket, kaza, hastalık vb. durumlardan ötürü kendisine ve ailesine bakacak maddi gücü ve çalışma gücü olmayan ya da ölümcül bir hastalık yüzünden ameliyat olmaları gereken veya vefat eden kişilerin çocukları

 

Kısacası SED yardımı; çocuklarının asgari ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere yapılıyor.

Hakkında bakım tedbiri kararı alınmış çocukların yanı sıra tedbir kararı alınmamış çocukların anne ve babaları da çocukları için SED yardımına başvurabiliyorlar.