Vatandaşlık maaşı başvurusuna ilişkin sorgulamalar Aile ve Sosyal Hizmetler Eski Bakanı Derya Yanık’ın açıklamaları sonrası gündemde yer almıştı. Aile Destek Programı çerçevesinde Temmuz 2023 itibariyle uygulanacak olan vatandaşlık maaşının şartlarının ne olduğu ve kimlerin alabileceği merak ediliyor. Yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş bu kapsamda vatandaşlık maaşı için çalışmalara hız kazandırdı. Peki vatandaşlık maaşı başvurusu ne zaman, şartlar neler? Vatandaşlık maaşı kimlere verilir? İşte soruların yanıtları.

 

 

VATANDAŞLIK MAAŞI NEDİR, NE KADAR?

 

Eski Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, geçtiğimiz aylarda CNN Türk canlı yayınında vatandaşlık maaşı ile ilgili detaylara değindi. Yanık konuyla ilgili olarak; “Sayın Cumhurbaşkanımız Aile Destek Programı'nı onaylarken bize talimat buyurduğunda çalışmamızda şunu gördük. Bir gelir grubu var ki henüz yoksulluk sınırına düşmemiş ancak o riski taşıyor.

 

 

 

 

 

 

Biz o riski bertaraf edebilmek için koruyucu ve önleyici yardımlarla destekleyeceğiz. Bununla hem ortalama gelir seviyesini korumasını, sosyal refahtan üzerine düşen payı almasını sağlayacağız. Yoksulluk sınırının altına düştüğünde daha çok destekleyeceğiz. Kamu anlamında maliyetin daha da yükseleceği bir grubu yoksulluk sınırına düşürmemiş olacağız.

 

 

Biz sosyal yardımlar sadece insanların karnını doyurmak sadece insanların yoksulluğunu kısmen gidermek için değil aslında bir anlamda yoksulluk sınırına düşmemek için kaldıraç olarak kullanıyoruz. Yoksulluk sınırına insanlarımızın düşmemesi için önleyici tedbirler alıyoruz. Böylece daha az maliyetle insanlarınızın refah seviyesini yükseltiyoruz.” dedi.

 

 

 

VATANDAŞLIK MAAŞI ŞARTLARI

 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Hane halkı başına düşen gelirin net asgari ücretin üçte birinden daha düşük olması,
  • Ailenin fakirlik belgesi veya benzeri bir belgeyle geçim sıkıntısı yaşadığını kanıtlaması,
  • Başvuruda vatandaşlık kimlik numarası ve diğer kişisel bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak verilmesi,
  • Başvuran kişinin 18 yaşını tamamlamış olması.

 

 

E-DEVLET VATANDAŞLIK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Vatandaşlık maaşı başvurusu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden veya ilgili kurumlara şahsen yapılabilir. Başvuru formunu doldurmak ve gerekli belgeleri sunmak yeterlidir. Başvuru sonucu, bakanlık tarafından değerlendirilerek onaylanır veya reddedilir. Onaylanan başvurulara, her ay düzenli olarak vatandaşlık maaşı ödenir.

 

Vatandaşlık maaşı miktarı, ailenin gelir durumu, hane sayısı, engelli veya yaşlı varlığı gibi kriterlere göre değişmektedir. Ancak ortalama olarak, vatandaşlık maaşı alan bir kişiye 500 TL civarında bir ödeme yapılmaktadır. Vatandaşlık maaşı ödemeleri, PTT aracılığıyla yapılmaktadır.